ابوالفضل رجبی، طلبه جوان 18 ساله گیلانی در اثر عاشورایی خود مردی از شمال ایران نمایی از «اسلم بن عمرو دیلمی» تنها شهید ایرانی واقعه کربلا را تصویرسازی کرده است، بدین منظور به جهت آشنایی بیشتر گفت و گوی کوتاهی در خصوص فعالیت هنری ایشان ترتیب داده شد که از نظر شما علاقه مندان می گذرد.

1- لطفاً خودتان را معرفی نمائید؟

 

بسم الله الرحمن الرحیم، اَلسَّلاَمُ عَلَی الحُسَین وَ عَلَی عَلِیِّ ابنِ الحُسَین وَ عَلَی اَولاَدِ الحُسَین وَ عَلَی اَصحَابِ الحُسَین الَّذِینَ بَذَلوُا مُهَجَهُم دُونِ الحُسَین عَلَیهِ السَّلاَم، اینجانب ابوالفضل رجبی هستم، متولد سال 1383 شهر رشت و از سال 1398 وارد حوزه علمیه جامع رشت (حوزه علمیه مرحوم آیت الله رودباری) شده ام و پایه پنجم حوزه درس می خوانم.

 

2- چند سال هست که فعالیت هنری و گرافیکی انجام می دهید؟ اگر سوابقی دارید لطفاً بیان کنید؟

 

تقریباً 3 سالی می شود که به صورت تجربی و خودآموز وارد این حوزه شده ام، کار تصویرسازی (نقاشی دیجیتال) هم تقریباً دو سال می شود که کار می کنم.

2 سال است که عضو خانه فرهنگ و هنر گیلان هستم و همچنین در بخش تصویرسازی کتاب و پوستر با حوزه هنری انقلاب اسلامی گیلان همکاری می نمایم.

 

3- با چه نرم افزارهایی کار می کنید؟ آیا قبلاً در دوره های آموزشی دیگری شرکت داشته اید؟ 

 

با نرم افزار گرافیکی فتوشاپ Photoshop Adobe و نرم افزار نقاشی کلیپ استودیو پینت Clip Studio Paint کار می کنم.

بله – چندین کارگاه آموزشی در حوزه هنری انقلاب اسلامی گیلان شرکت کرده ام و چند دوره هم در فضای مجازی آموزش دیده ام.

 

4- آیا فقط در تولیدات مذهبی فعالیت هنری دارید یا در زمینه آثار دیگر هم کار می کنید؟

 

اکثر کارها و تصویرسازی های بنده تقریباً مذهبی بوده است، کارهای ملی مثلاً به مناسبت بزرگداشت دهه فجر «رویداد فرهنگی رافا» با موضوع “انقلاب اسلامی” در بخش تصویرسازی دیجیتال شرکت داشته ام و یا حتی در زمینه آثار تاریخی، تصویر سازی کتاب، کاریکاتور و … انجام داده ام.

 

5- آیا قبلاً در زمینه شهدای کربلا یا تولیدات محرمی اثری را کار کرده بودید؟

 

بله – در رابطه با حضرت قاسم(ع) آن لحظه وداع و آن شرح واقعه ایشان و یکی هم در خصوص اربعین با عنوان: «هم قدم با جابر» که درباره حضرت جابربن عبدالله انصاری بود که تقریباً ایشان نخستین زائر اربعین حسینی هستند و بنده نمونه کار هم دارم.

 

6- اثر هنری که شما تصویرسازی کردید خاص است، اخیراً تحقیقاتی شده راجع به مردی از شمال ایران که همراه و یار امام حسین(ع) بودند و خودتان گفتید که قبلاً درباره شهدای کربلا کار کردید، چه شد که از میان شهدای کربلا به سراغ «اسلم بن عمرو دیلمی» رفتید؟

 

ایشان مدل و الگوی تمام اعیار شخصیتی و معرفتی برای هویت سازی نسل جوان هستند و طبیعتاً برای مخاطبان به ویژه کودکان و نوجونان جذابیت خاص دارند. لذا در خصوص این شهید کربلا کمتر کار شده بود و با اینکه سالهای زیادی گذشته، اما به تازگی دو سالی می شود که شخصیت «اسلم بن عمرو دیلمی» مورد توجه قرار گرفته است. و همان طور که مشخص است معرفی افراد شاخص چون «اسلم دیلمی» به عنوان شخصیت ملی و الگوی طلایی برای هویت سازی نسل جوان و تبیین شاخصه های تربیتی، معرفتی و ولایت پذیری این افراد، لازم و ملزوم احیاگری، حفظ و اجرای دین است تا در عصر فراوانی داده های مسموم و جنگ تمام عیار نرم و رسانه ای، قافیه را به تحریف و انحرافات مهندسی شده دشمن نبازیم.

 

7- آیا قبلاً با شخصیت  «اسلم دیلمی» آشنایی داشتید؟

 

اطلاعات جزئی داشتم، اما جلسه ای در تیر ماه 1401 در سالن جلسات مجتمع ایثار و شهادت رشت با حضور دکتر محمدرضا سنگری رئیس اندیشکده ادبیات پایداری حوزه هنری انقلاب اسلامی کشور برگزار شده بود که موضوع آن «اسلم دیلمی» بود و بنده هم ویدیویی از آن جلسه را دیدم و خیلی مشتاق شدم تا چنین کاری را تولید کنم.

 

8- آقای رجبی شما تصویرساز «اسلم دیلمی» هستید، آیا این ویژگی های چهره و حتی شخصیتی اش را تحقیق کردید؟

 

بله، طبق تحقیقات بنده، «اسلم بن عمر دیلمی» از یاران ایرانی حضرت اباعبدالله(ع)، هم در خدمت امام سجاد(ع) بود و هم از ابتدا تا انتهای ماجرای کربلا، امام حسین(ع) را همراهی کرد. اسلم، خوش سیما، خوش خط و قاری قرآن بود و منشی مخصوص و نامه نگار امام حسین(ع) نیز محسوب می‌شد. ایشان به 3 زبان فارسی، عربی و ترکی مسلط بوده است. ادبیات عرب را به خوبی می‌شناخت، اهل راز و نیاز و شب بیداری بود. در تیراندازی و شمشیر زنی مهارت بسیار بالایی داشت و استاد ادبیات و شاعر نیز بود و نقل است که شعر «امیری حسین و نعم الامیر» نیز به این شخصیت منتسب است. فردی‌ که پابه‌پای امام‌حسین(ع) جنگید و در واقعه کربلا سر بر بالین امام نهاد و به مقام عظمای شهادت نائل آمد.

«اسلم دیلمی» غلام امام حسین(ع) بود و در اکثر منابع نام او اسلم بیان شده است. این فرد که از او تحت نام‌های: اسلم بن عمرو دیلمی، اسلم ‌بن ‌عمرو ترکی و اسامی مشابه یاد می‌شود و در منابع متعددی با نام‌هایی که دلالت بر ایرانی بودن این فرد دارد، ذکر شده است.

البته باید به این موضوع اشاره شود همانطوری که از نامش پیداست، دیلمان سرزمین وسیع، شامل دو بخش دشت و کوهستان بوده است. دشت را گیلان می گفتند که اقوام گیل در آن مستقر بودند و بخش کوهستانی محل زندگی اقوامی به نام دیلم بود و رودبار و طارم، دو مرکز مهم دیلم به حساب می آمد. دیلمیان طوایفی کوه نشین بودند که جغرافی دانان عرب قرن دهم میلادی آن ها را همان ساکنان دیلم (ارتفاعات گیلان و غرب مازندران) می دانستند. و نکته مهم اینجاست که «اسلم دیلمی» متعلق به یک قوم و اقلیم خاصی نیست او متعلق به جهان اسلام است.

با تحقیقاتی که بنده داشتم می‌توان به‌طور تقریبی گفت که این شهید در زمان واقعه کربلا میانسال بوده است و در سنین نزدیک به ۶۰ سالگی به مقام شهادت نائل آمده است.

 

9- از طریق هوش مصنوعی چهره خیلی از علماء و دانشمندان را بازسازی می کنند اگر بتوانیم در خصوص «اسلم دیلمی» ویژگی های شخصیتی اش را پیدا کنیم که مثلا شما اشاره کردی غلام و یا سه زبان بلد بوده آیا از روی این کد ها می شود چهره اش را شبیه سازی کرد؟

 

اگر بخواهیم تعریف ساده ای از هوش مصنوعی داشته باشیم باید گفت که هوش مصنوعی یا artificial intelligence که به طور مخفف آن را AI نیز می‌نامند، شاخه ای از علوم رایانه است که هدف اصلی آن تولید ماشین‌های هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را داشته باشد. افرادی که هیچ دانشی از کدنویسی یا طراحی ندارند، به کمک AI و در عرض چند ثانیه طرح‌های هنری شگفت‌انگیز خلق می‌کنند. در وصف شگفتی‌های چت‌بات ChatGPT حرف‌های زیادی زده شده است. کاربران با تایپ درخواست‌های خود در رابط کاربری به‌شدت ساده‌ این چت‌بات، نتایج حیرت‌انگیزی دریافت می‌کنند؛ مثلاً طراحان در خصوص خلق آثارشان، عکس های قدیمی یا شرح حالشان را تحقیق می کنند که آن تصاویر در AI یک سری کلمات و کد برایشان تعریف شده و به کاربران این توانایی را می دهد تا کلمات و عبارات ساده را به تصاویر واقعی تبدیل کنند.

ان شاء الله در سال های آینده اگر ویژگی های «اسلم دیلمی» بیشتر مشخص شد، می شود یک چهره نزدیکتری از آن کشید. مشخصاً اگر گیلانی باشد لباس پوشیدنش باید شبیهه لباسهای دیلمی های 1400 تا 1500 سال پیش باشد و …

 

10- این روزها شاهدیم که روحانیون و طلاب از روش های جدید برای تبلیغ دین استفاده می کنند، آیا شما هم که سراغ نقاشی دیجیتال رفتید همین طور فکر می کنید؟ و آیا از همین زاویه می خواهید در آینده این کار را گسترش دهید؟

 

بله – همانطور که شما مستحضرید حضرت آقا در این چند سال خیلی به مسئله هنر اشاره داشته اند و اهمیت می دهند مخصوصاً برای شهداء، به عنوان نمونه می گفتند از اصحاب رسانه، اهالی هنر، نقاشان و حتی تک تک اقشار را نام می بردند که اینها بیایند و کار تولید کنند.

بله – طبیعتاً کارهای هنری یک پنجره ورودی خیلی خوب و ایده آل برای پذیرش نسل جوان می باشد که بنده در آینده علاوه بر منبر، از این روش جدید تبلیغ برای گسترش فرهنگ اسلام ناب محمدی استفاده خواهم کرد.

 

11- آیا برای آینده هم برنامه هایی به همین شکل خواهید داشت؟

 

بله – ان شاء الله با همین موضوعات مذهبی می شود کتاب داستان تولید کرد، کمیک موشن تولید کرد، انیمیشن های مختلف و می شود الگوی خوبی به کودک و نوجوان و حتی هم سن وسال های خودمان بدهیم.

 

کلام آخر…

 

با تشكر از فرصتي كه در اختيار بنده قرار داديد، باید بدانیم این مملکت متعلق به آقا امام زمان حضرت مهدی(عج) است که ان شاءالله با انجام وظیفه صحیح و پیروی از ولی فقیه و مراجع تقلید عالیقدر بتوانیم زمینه ظهور آن حضرت را فراهم آوریم.

در پايان برخودم واجب مي دانم از سازمان تبلیغات اسلامی و حوزه هنری انقلاب اسلامی گیلان كمال تشكر را داشته و صمیمانه سپاسگزاری کنم.

والسلام و علیکم ورحمه الله و برکاته

 

با تشکر از شما که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید، ان شاء الله طلبگی و هنر را به صورت موازی به سمت قله های پیشرفت ادامه دهید. 

 

 

برچسب ها :